Hoe werkt mediation?

Een erkend mediator helpt bij conflicten op het werk

 

​Elke mediation start met een overeenkomst. Die overeenkomst biedt het raamwerk waarbinnen we allemaal opereren: de mediator, de ene partij, en de andere partij. Zodat we allemaal weten wat we wel en niet kunnen zeggen, wanneer afspraken bindend zijn en wanneer je juist nog alle vrijheid hebt om in openheid standpunten en gedachten uit te wisselen, zónder dat je op je woorden hoeft te letten.

​Die eerste stap alleen al, dat geeft veiligheid.

​Die veiligheid omvat bijvoorbeeld dat je een klacht kunt indienen bij de tuchtcommissie van het MfN als je vindt dat er dingen zijn gebeurd die niet volgens het boekje gingen. Maar veel belangrijker nog: we stellen de privacy van elkaar veilig. Alles wat je bijvoorbeeld aan mij vertelt, in één van onze aparte gesprekken, blijft onder ons. En dat geldt voor alles wat aan tafel besproken wordt, en eerder nog niet bekend was. Dat mag niet buiten de mediationtafel gebracht worden, dus niet intern besproken, niet in een personeelsdossier komen en ook niet voor de rechtbank gebruikt worden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je later wordt afgerekend op iets wat je toen, onder die omstandigheden en binnen die context, gezegd hebt.

​Tegelijk is er vrijheid.

Vrijheid om hardop te kunnen denken, sparren en verkennen zonder dat je ergens aan vastzit. We spreken onder meer af dat tussentijdse afspraken altijd onder voorbehoud zijn. Het is een verkenning, geen verplichting. Zodat je in vrijheid kunt praten over ‘Als ik, dan jij…’. Wat er ook gebeurt, als je tot een oplossing komt, is die oplossing pas een deal als iedereen ervoor getekend heeft. Dat hele traject ertussen is vrije ruimte.

​Ik eis wel betrokkenheid.

Want ik ga mijn tijd niet besteden aan iets wat bij voorbaat mislukt. Ik wil van beide partijen het commitment dat we de intentie hebben om iets op te lossen. Dat commitment vraag ik aan iedereen, recht in de ogen en zwart-op-wit. Natuurlijk kan het daarna nog mis gaan. Maar dan ben je er wel met de goede houding ingestapt. En kun je oprecht zeggen: ‘ik heb er wel alles aan gedaan’.

​Ik vraag ruimte.

​Ruimte voor mij, om te bemiddelen. Maar ook ruimte voor beide standpunten. Natuurlijk mag je voor jezelf opkomen. Maar het komt ook vaak genoeg voor dat er al iets in gang wordt gezet als beide partijen eens écht goed naar elkaar luisteren. Het kan een eyeopener zijn om te horen wat die ander bedoelde, onder datgene wat je dacht te horen. Onderzoek maar eens of er echt nog ruimte is voor vertrouwen. Of die wil er is om te horen wat de ander eigenlijk wilde zeggen.

​Daarmee creëer je duidelijkheid.
En die duidelijkheid is prettig. Mediation creëert altijd duidelijkheid. Of het nu lukt of niet lukt, er volgt een uitkomst en daarmee kunnen de partijen verder stappen ondernemen.

​Niemand is schuldig of onschuldig.
Nog zo’n regel uit onze overeenkomst. Want de uitkomst is nooit dat A niet wilde, of dat B de handdoek in de ring gooide. Zo’n uitspraak zou altijd aan deze kwestie blijven ‘kleven’. Zodra de mediation is gestart, is de mediator ook de partij die het eventueel beëindigt. Lukt het dus niet om eruit te komen? Besluiten we gezamenlijk of met één van de partijen dat het geen zin meer heeft om verder te praten? Dan ben ik als mediator degene die het stopzet. Zo wordt het ook vastgelegd.

​Mediation brengt beweging.
Wat er ook wordt besloten, mediation zet altijd iets in beweging dat was vastgelopen. Soms is al lang duidelijk dat beide partijen van elkaar af willen en gaat het om een pure exit mediation, ofwel netjes uit elkaar gaan. Soms blijkt halverwege dat het een exit mediation wordt en pakt de personeelsafdeling het proces over dat door de mediator op gang is gekomen.
En soms kunnen we de lucht klaren om samen verder te gaan. Terugkeer op de oude werkplek met nieuwe afspraken. Of terugkeer in een ander team, op een andere locatie of in een andere functie. Uiteindelijk gaat het in elk bedrijf om de schikking van de juiste mensen op de juiste plekken. Als dat op de één of andere manier scheef komt te zitten, trek je de oorzaak recht of je gaat herschikken.

Het lijkt zo gemakkelijk…
Maar dat is het niet! Leidinggeven, samenwerken, omstandigheden thuis en op het werk: het kan soms gewoon zo lopen dat het totaal ontwricht. Dat je denkt: ‘Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat juist ik in deze situatie ben beland?’ Je schaamt je het rood op de kaken, maar je gaat écht niet door het stof alleen om dit akkefietje. Of voor deze persoon. Daarvoor is er teveel gebeurd.

Kijk, daarvoor is nu mediation uitgevonden:

Voor bedrijven:

 • Je voorkomt dat jouw mensen onnodig lang in de ziektewet belanden
 • Je laat je mensen niet verpieteren of nog verder afglijden
 • Je zorgt dat de organisatie zich met haar kerntaken kan bezig houden
 • Je neemt je medewerkers serieus en laat je sociale gezicht zien
 • Je laat je overige teams zien dat je bezig bent met een oplossing

Voor werknemers:

 • Je zorgt dat er beweging komt in je vastgelopen situatie
 • Je krijgt hulp en begeleiding om een oplossing te vinden
 • Je krijgt de kans om je goede intentie te laten zien
 • Je krijgt de kans om dingen uit te spreken en te leren,
  zodat je persoonlijk kunt groeien of je nu blijft of vertrekt.
Wil je liever dat je eigen team of je eigen mensen leren hoe ze conflicten in de kiem smoren?
Dan bied ik naast mediation ook trainingen om te leren hoe je de goede sfeer bevordert en conflicten kunt voorkomen.

 

Toch eerst externe hulp?
Bel of mail dan om kennis te maken of de agenda’s naast elkaar te leggen voor een afspraak.

Dit zeggen klanten over mij

 • Betrouwbaar, betrokken, flexibel, professioneel en loyaal, dat zijn woorden die ik direct op Monique van toepassing vind. Een vrouw met kennis van zaken. In de periode dat Monique en ik hebben samengewerkt, is ze voor mij van grote waarde geweest. Monique heeft oog voor mens en resultaat en weet zo ook het verschil te maken. Daarnaast beschikt ze ook nog over een gezonde dosis humor en enthousiasme wat het samenwerken extra plezierig maakt.

 • Monique is een professional die snel tot de kern van de opdracht doordringt, weet hoe de hazen lopen en daadkrachtig aan de slag gaat. 

 • Toen de organisatie in woelige tijden verkeerde, heeft zij haar kwaliteiten als leidinggevende aan marketing en sales teams getoond.

 • Monique geeft mensen de ruimte in hun functioneren, is aanstekelijk enthousiast en heeft ook belangstelling voor ‘haar’ mensen als persoon.

 • Ik herken in Monique de motiverende stijl van 'er gewoon voor gaan', 'voorop durven gaan' en 'samen ervoor gaan'. Dit enthousiasmeert collega’s enorm en beweegt ze tot alles wat werken zo leuk maakt.

 • Oog voor externe ontwikkelingen, inlevingsvermogen en spontaniteit kenmerken haar persoonlijkheid. Monique is een geboren communicator die door haar expertise en achtergrond een positieve bijdrage kan leveren aan verzakelijking zonder de menselijke maat uit het oog te verliezen

 • Monique is een enthousiaste motivator die in staat is om zich in korte tijd complexe materie eigen te maken en een relevant netwerk te mobiliseren

 • Monique is direct, to the point, resultaat gericht en is in staat verbindingen te leggen

 • Monique is een excellente interimmanager als inspirerend voorbeeld voor het team

 • Je krijgt wat je vraagt, zonder overdadige opsmuk. Lekker no nonsens en zonder ‘verrassingen' achteraf

 • Eenvoud, aandacht en natuurlijk overwicht zijn competenties die Monique inzet om mensen te laten groeien en aan haar te binden…

Geen Ruzie op het Werk

Monique Wakelkamp

ikwil@geenruzieophetwerk.nl

+31 653 659 668

Deze site is een initiatief van:
logo-2

 

Je vindt me ook hier

Over Monique

✔ Krachtige bemiddeling

✔ Brengt het plezier terug in je team

✔ Warm hart voor bedrijfsleven en zorgsector

MfN-Registermediator CMYKIICM